Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ......ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΦΩΝΕΣ

Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, η προσέγγιση του Δικτύου Ακούγοντας Φωνές (Hearing Voices Network) σε σχέση με οράματα, φωνές και άλλες ασυνήθιστες εμπειρίες έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε τέτοια έκταση που οι ομάδες hearing voices μέσα στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν γίνει πια ένα σύνηθες φαινόμενο.

Το Δίκτυο Hearing Voices χαίρεται που πολλές από τις ιδέες του έχουν επικρατήσει. Παρόλα αυτά, τώρα έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν ομάδες που αυτοαποκαλούνται τόσο ομάδες Hearing Voices όσο και κομμάτι του Δικτύου Hearing Voices, οι οποίες δεν λειτουργούν σύμφωνα με τις βασικές αξίες του Δικτύου Hearing Voices. Έτσι, τα όρια μεταξύ των ομάδων αυτοβοήθειας που στηρίζονται στην εμπειρία του ατόμου και ομάδες θεραπείας οι οποίες αφορούν στην μεταβολή της ασθένειας γίνονται δυσδιάκριτα, με αποτέλεσμα πολλές ομάδες να βρίσκονται κάπου στη μέση μεταξύ αυτών των δύο πόλων.

Παρόλο που τα όρια είναι προς το παρόν δυσδιάκριτα, το Δίκτυο Hearing Voices είναι μια ανεξάρτητη κοινωφελής οργάνωση, ξεχωριστή και πολύ διαφορετική από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Ενώ χαιρόμαστε που η προσέγγιση του Δικτύου αποτελεί πια μέρος των καθιερωμένων υπηρεσιών και ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μπορούν να μιλούν με τους επαγγελματίες για τις φωνές τους και τα οράματά τους, όλος ο πολιτισμός, το ήθος, η φιλοσοφία και οι αξίες  του Δικτύου είναι ξεχωριστές από αυτές της Ψυχιατρικής.

Έτσι, ως αποτέλεσμα της ως άνω περιγραφόμενης κατάστασης, νιώθουμε ότι έχουμε ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε την ταυτότητα του Δικτύου  Hearing Voices μέσω της καθιέρωσης κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία οι ομάδες φωνών μπορούν να αναγνωρίζονται ως πλήρη μέλη του Δικτύου ή όχι.

Παρόλα αυτά, αναγνωρίζουμε ότι πολλές από τις ομάδες φωνών του Δικτύου έχουν στηθεί και λειτουργούν από εργαζόμενους στο χώρο της ψυχικής υγείας και στον εθελοντικό τομέα και αυτοί οι οργανισμοί μπορεί να θέτουν περιορισμούς ως προς το πώς λειτουργούν οι ομάδες. Έτσι, ορισμένες ομάδες μπορεί να μην πληρούν αυστηρά κριτήρια συμμετοχής ως μέλη. Επίσης αναγνωρίζουμε ότι παρά τους περιορισμούς, υπάρχουν πολλές ομάδες ανάμεσά σε αυτές που είναι αυθεντικά συντονισμένες με το ήθος και τις αξίες του Δικτύου και εργάζονται για να ενδυναμώσουν τα μέλη για να λειτουργήσουν τελικά τις δικές τους ομάδες. Καλωσορίζουμε αυτές τις ομάδες ως κομμάτι του Δικτύου και αν δεν δύνανται ακόμη να πληρούν τα κριτήρια για πλήρη συμμετοχή ως μέλη, τους προσφέρουμε συμμετοχή συνεργασίας.

Το λινκ εδώ: hearing voices

1 σχόλιο:

  1. Δεν μπορώ να αποφασίσω αν συμφωνώ με το ύφος του άρθρου ή όχι... Μέχρι κάποιο σημείο, πίστευα ότι θα κατέληγε "Μη χρησιμοποιείτε το όνομά μας αν δεν είστε δικοί μας"... Οπότε το τέλος, μου έρχεται κάπως απροσδόκητο!
    Επίσης σκέφτομαι ότι ακούω πολλές διαφορετικές "φωνές" για νέες προσεγγίσεις στην ψυχιατρική νόσο και οι περισσότερες ακούγονται από ειδικότητες πλην των ψυχιάτρων. Αλλά είναι αυτοί που κρατούν τα ηνία, τουλάχιστον στις Δημόσιες δομές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή