Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Άδειες, άνοιγμα, σύλλογοι και μπάχαλο...



Μιας και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα του επαγγέλματος, μηδενική συμμετοχή στις επαγγελματικές οργανώσεις και μικρή διάθεση να αλλάξει αυτό, παράλληλα μια μαγική απαίτηση τα πράγματα να φτιάξουν από μόνα τους, ας θυμηθούμε την ιστορία (από τον καναπέ μας).
Ήταν 14 Απριλίου 2008 όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων» τάσσεται κατά του Σχέδιου Νόμου για την σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) Ψυχολόγων που είχε προτείνει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. http://www.psy.gr/gfiles/4176600442008.04.14_APANTISI_%7BSEPS%7D_gia_NPDD_PSYCHOLOGON.pdf


ρωτάνε μερικοί τι έφερε το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Για τα περισσότερα τίποτα. Για το δικό μας, την απόλυτη καταστροφή.
Μαζί με την Άδεια Ψυχολόγου καταργήθηκαν -πέραν των άλλων-, και οι άδειες για την άσκηση των επαγγελμάτων:
- Ιατρού
- Οδοντιάτρου
- Φαρμακοποιού
- Μαίας-Μαιευτή
- Νοσηλευτή [Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι]
- Φυσικοθεραπευτή
- Επισκέπτη Υγείας 
Η διαφορά με το επάγγελμα του Ψυχολόγου είναι ότι για τα επαγγέλματα αυτά έχει θεσμοθετηθεί το αντίστοιχο ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, με την υποχρεωτική εγγραφή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών [Των αιτουμένων την άσκηση του αντιστοίχου επαγγέλματος], από την Διοίκηση του Νομικού Προσώπου.
Επομένως, για τα επαγγέλματα αυτά το ζήτημα είναι καθαρά τυπικό.
Μόνον για το επάγγελμα του Ψυχολόγου δεν υπάρχει αυτός ο έλεγχος. (αντιγραφή απο το www.psy.gr)

2 σχόλια:

  1. Τι μπορούμε να κάνουμε τελικά (έστω μεταξύ μας) για να διαφυλάξουμε το κύρος του επαγγέλματός μας; Ακούω ιδέες :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να καταγγέλλουμε πρόσωπα όταν υποπίπτει στην αντίληψή μας περίπτωση αντιποίησης. Καλώς ή κακώς ο μόνος σύλλογος που κυνηγά τέτοιες καταγγελίες είναι ο Π.Ψ.Σ. Εγώ έχω καταγγείλει και στην ασφάλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή